Sociaal emotioneel leren

Op onze school besteden we structureel aandacht aan sociaal-emotionele ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen cognitief, maar ook sociaal en emotioneel groeien. Om deze brede ontwikkeling te ondersteunen, werken we met de methode Kwink. Deze methode biedt een doorlopende leerlijn sociaal-emotioneel leren (SEL) voor groep 1 tot en met 8.
Kwink helpt kinderen vaardigheden aan te leren op vijf belangrijke ontwikkelgebieden: bewustzijn van zichzelf, bewustzijn van de ander, zelfmanagement, keuzes kunnen maken en het opbouwen en onderhouden van relaties. In wekelijkse lessen staan herkenbare thema’s centraal zoals samenwerken, emoties herkennen en benoemen, omgaan met groepsdruk en het oplossen van conflicten. Daarbij maken kinderen gebruik van een vaste set van emotiewoorden die hen helpt om gevoelens beter onder woorden te brengen.
De methode sluit aan bij de fasen van groepsvorming in de klas, waardoor we actief werken aan een veilige en positieve groepsdynamiek. In de onderbouw gebeurt dit onder andere via verhalen uit een fictieve dierenwereld, waarin kinderen op een veilige manier leren reflecteren op gedrag en emoties. In de bovenbouw wordt gewerkt met situaties en personages die dichter bij de belevingswereld van oudere leerlingen liggen.
Door te investeren in sociaal-emotioneel leren willen we bijdragen aan een veilige leeromgeving, waarin kinderen zich gezien voelen en ruimte ervaren om zichzelf te zijn. Een positief pedagogisch klimaat is immers een voorwaarde om tot leren te komen. Tegelijkertijd oefenen kinderen belangrijke levensvaardigheden die van betekenis zijn voor hun verdere schoolloopbaan en deelname aan de samenleving.
Kwink sluit daarnaast aan bij thema’s zoals burgerschap, mediawijsheid en de Week Tegen Pesten, waarmee we sociaal gedrag ook verbinden aan bredere maatschappelijke contexten.