Burgerschap
Visie op burgerschap
Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen opgroeien tot betrokken, respectvolle en verantwoordelijke burgers. Dat begint in de klas en op het schoolplein: daar leren kinderen samenwerken, rekening houden met elkaar en hun eigen stem laten horen. We bieden een veilige en inclusieve omgeving waarin zij kunnen oefenen met burgerschapsvaardigheden die zij nodig hebben in de samenleving van nu en later.
We werken schoolbreed met Kwink, een methode voor sociaal-emotioneel leren én burgerschap. Kwink biedt een doorlopende leerlijn van groep 1 tot en met groep 8, gericht op vijf belangrijke competenties:
- Besef van jezelf: bewust worden van eigen gevoelens, gedachten en gedrag.
- Zelfmanagement: omgaan met emoties, doelen stellen en doorzetten.
- Besef van de ander: empathie, respect en begrip voor verschillen.
- Keuzes maken: weloverwogen beslissingen nemen met oog voor jezelf en de ander.
- Relaties hanteren: samenwerken, conflicten oplossen en sociale druk weerstaan.
Binnen deze leerlijn maken leerlingen kennis met de basiswaarden van onze democratische samenleving, zoals vrijheid, gelijkheid, solidariteit en verantwoordelijkheid. Daarnaast is er aandacht voor thema’s als diversiteit, duurzaamheid, mediawijsheid en wereldburgerschap. De lessen zijn praktisch en herkenbaar, en dragen bij aan een positief en veilig groepsklimaat.
Wat willen we bereiken?
We werken gericht aan de volgende doelen:
- Leerlingen verwerven de kennis, vaardigheden en houding die nodig zijn om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.
- Leerlingen ontdekken dat zij zelf invloed hebben op hun omgeving en een actieve rol kunnen spelen binnen de (school)gemeenschap.
- Leerlingen leren omgaan met verschillen in achtergrond, leefstijl en opvattingen, met respect voor anderen.
- Leerlingen krijgen inzicht in de waarden van onze democratische rechtsstaat: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en verantwoordelijkheid.
- Leerlingen leren in gesprek te gaan met anderen, elkaars standpunten te bevragen en eigen meningen te vormen.
Leerlingen ervaren dat samenwerken, communiceren en besluiten nemen belangrijke vaardigheden zijn voor een positieve groep en samenleving.
